Connect with us

Tech

Trygve Slagsvold Vedum forsvarer milliardkjøp: – Norge må eies av folk i Norge

Published

on

STRIDENS KJERNE: Meraker Brug er en stor eiendom i Trøndelag. Foto: Kristian Helgesen / VG

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hevder at striden om prestisjekjøpet Meraker Brug nå først og fremst er en politisk kamp om hvem som skal eie Norge. Han får så ørene flagrer av Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Det er det samme for Sylvi Listhaug om Norge eies av nordmenn, russere eller kinesere. Dette er en konflikt mellom nasjonalstats-tankegangen og den frie markedstro, sier finansministeren og Sp-lederen til VG.

Han ønsker å slå tilbake mot opposisjonen da Meraker-saken debatteres i Stortinget tirsdag.

Vedum viser til at Solberg-regjeringen blant annet forsøkte å selge seg ned i Kongsberg-gruppen, ville fjerne konsesjonsloven og vurderte å privatisere Statsskog.

– Vi må sikre at Norge eies av folk i Norge eller av den norske stat, hvis det er det som trengs. Dette er en eiendom med et areal som er to og en halv ganger så stort som Oslo fylke. Det måtte sikres på norske hender, sier Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum
<-Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder og finansminister

Sylvi Listhaug
<-Sylvi Listhaug

Frp-leder

Kritikken fra Vedum får Listhaug til å se rødt:

– Det er vel slik en desperat finansminister ser ut når han har gått tom for alle saklige argumenter og velger å dra hele debatten ned i søla, sier Listhaug og fyrer løs tilbake:

– Vedum og regjeringen bør holde seg for gode til å gi leksjoner basert på løgn. Fremskrittspartiet vil selvsagt ikke at hverken russere, kinesere eller andre aktører som både PST og E-tjenesten advarer mot, kjøpe opp eiendom i Norge. Derfor har vi også en sikkerhetslov for å forhindre dette, sier hun.

Brukte 2,6 milliarder

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bestemte seg i fjor høst seg for å granske statens kjøp av den gigantiske trøndereiendommen Meraker Brug til 2, 65 milliarder kroner.

Venstre, Høyre og Frp kritiserte regjeringen hardt både for pengebruken – og måten pengene ble ført på i statsbudsjettet.

FEIRET KJØPET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum feiret i kjøpet på Meråker videregående skole for nesten to år siden. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Dagens Næringsliv har meldt at staten overbød to konkurrenter med én milliard kroner.

Opposisjonen vil i tillegg gi daværende landbruksminister Sandra Borch (Sp) kritikk for å ha gitt for lite informasjon til Stortinget. De mener at det kan ha ført til at budsjettreglene kan ha blitt brutt.

Striden har stått om inntektene skal føres som en investering i statsbudsjettet, også kalt «under streken». Hvis det regnes som en investering kan staten ta bruke pengene i tillegg til andre, vanlige utgifter, noe som gir en regjering ekstra penger å bruke.

Meraker Brug

Hva er Meraker Brug?

En landbrukseiendom som ble kjøpt av staten for rundt 2,65 milliarder kroner i 2022.

Hvor stor er eiendommen?

Den består av rundt 1,2 millioner mål. Omtrent 200.000 mål av dette er produktiv skog, ifølge Statskog.

Hvor ligger den?

Eiendommen var en av de største privateide skog- og utmarkseiendommene da den ble kjøpt. Eiendommene ligger i Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer kommune i Trøndelag.

Hvorfor er det kontroversielt?

Kjøpet av eiendommen ble ført opp «under streken» på statsbudsjettet, som betyr at det ble regnet som en investering. Kontrollkomiteen gransker om det var riktig å gjøre det på denne måten. Hvis noe er en investering kan det føres utenfor det vanlige budsjettet – og da kan staten bruker mer penger.

– Det går jo ikke an å flytte en eiendom ut av Norge. Hvorfor er det viktig at den eies av nordmenn?

– Da har vi som bor her kontroll på det og norske folkevalgte kan styre det. Det er ikke alltid man ser hvilke naturressurser som er viktig om tyve eller tredve år. Lokalt og nasjonalt eierskap bidrar ofte til mer aktivitet i lokalmiljøet, sier han.

PUNGET UT: Daværende landbruksminister Sandra Borch og Ap-leder Jonas Gahr Støre da de varslet kjøpet av Meraker Brug. Tilstede var også styreleder i statskog Gunnar Olofsson (t.v.)og representant for selger, Richard Arnesen (t.h.). Foto: Ole Martin Wold / NTB

Vedum legger til at dagens sikkerhetssituasjon gjør det ekstra viktig at eierskapet legges i Norge.

Meraker Brug har bare hatt overskudd på i snitt 4,1 millioner kroner fra 1998 til 2022. Vedum sier at staten ikke har planer om å bygge ut vindkraft i det som blant annet er et viktig område for sørsamer.

– Det ligger an til å bli lave inntekter sammenlignet med kjøpsprisen. Og det er jo lite som tyder på at dere kjøper eiendommen for å selge den videre med gevinst. Har dere kastet bort skattebetalernes penger?

– Vi har sikret eiendommen for generasjoner. Hvis det kommer et annet politisk flertall som ønsker å selge Norge, så kan man selvsagt gjøre det. Da vil de markedsmessige vurderingene som statens finansielle rådgiver ga ligge til grunn. Men jeg vil mene at det er uklokt, sier han.

LEI AV VEDUM: Sylvi Listhaug reagerer sterkt på kritikken. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hans politiske rival, Frp-leder Sylvi Listhaug, er lut lei av kritikken fra Vedum om Russland og Kina, som han også kom med i fjorårets valgkamp.

Hun mener at Vedum prøver å stemple henne:

– Vedum bør heller forklare alle som nå merker at de har fått dårligere råd, livskvalitet og opplever store økonomiske problemer i hverdagen, hvorfor han synes det er greit å sløse vekk flere milliarder av folks penger på å kjøpe skog, sier hun og fortsetter:

– I stedet forsøker han å stemple sine meningsmotstandere som Russland- og Kina-vennlige. Jeg tror alle skjønner at dette ikke har rot i virkeligheten, og det er et debattnivå jeg hadde håpet vi kunne unngå i Norge rundt en sak som er veldig alvorlig, sier Listhaug.

Hun kritiserer Vedum for formueskatten, som hun mener gjør at utenlandske eiere favoriseres.

– Vedum bør også forklare hvorfor Senterpartiet mener det er en god ide at russiske og kinesiske kapteiner styrer skip under norske flagg og hvorfor russere som kan knyttes til Vladimir Putins regime får eie hytter i nærheten av et av Norges viktigste militære områder. Til slutt bør han grundig gjøre rede for hvorfor Senterpartiet i fjor stemte ned et Frp-forslag om å avslutte forskningssamarbeid med land som Kina og Iran, sier Listhaug.  

Continue Reading