Connect with us

Gambling

Fisker Norway er konkurs – Tek.no

Published

on

Fisker Norway er konkurs – Tek.no

Og nå vil ikke forsikringsselskapene kaskoforsikre bilene.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Stein Jarle Olsen

Elbilprodusenten Fiskers norske selskap er konkurs, heter det i en kunngjøring i Brønnøysundregistrene onsdag.

Bostyrer er partner og sjef for restrukturering i advokatfirmaet DLA Piper, Egil Hatling, heter det i kunngjøringen. Tek har søkt Hatling, foreløpig uten hell.

Pause, brannsalg og konkurs

Fisker har lenge slitt med økonomien, og allerede i mars satte de produksjonen på pause for å kvitte seg med lagerbiler.

I april kuttet de prisen på lagerbilene sine med inntil 200.000 kroner, som betød at du kunne snappe opp en Fisker Ocean med nesten 500 hestekrefter og over 700 kilometer WLTP-rekkevidde for rundt 400.000 kroner.

Fisker la imidlertid ved en ganske tydelig advarsel om at du kunne komme til å stå uten garantidekning i tilfelle de gikk konkurs.

«Kjøperne må påregne et permanent tap av muligheten til å gjøre gjeldende krav på materialfeil og garantikrav», het det i en fotnote til tilbudet.

I juni ble det også klart at morselskapet Fisker søkte om konkursbeskyttelse og søkte å likvidere alle sine eiendeler. Det utløste ganske stygge beskyldninger om at selskapet burde slått seg konkurs allerede før nyttår, og at de i praksis hadde kvittet seg med eiendeler utenfor rettsforhandlinger kun for én kreditors gunst.

Fisker skal ha vært skyldig rundt 850 millioner dollar (rundt ni milliarder kroner) til spesielt to grupper av kreditorer. Ifølge Bilnytt og Bilbransje24 skal inkassosakene ha tårnet seg opp også for den norske delen av virksomheten. 88 inkassosaker på totalt 290.000 kroner er registrert på Fisker Norway, ifølge Bilnytt.

Fisker Ocean er en romslig familie-SUV på rundt 4,7 meter - samme klasse som eksempelvis Tesla Model Y.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Ingen vil forsikre dem

Motor meldte onsdag også at verken If eller Gjensidige, Norges to største forsikringsselskaper, er villige til å kaskoforsikre Fiskers biler, men kun vil tilby den lovpålagte ansvarsforsikringen.

Fisker Inc ble ledet av danske Henrik Fisker. Det er andre gang hans bilselskaper går konkurs.

Joan Mateu Parra / AP / NTB

– Det er riktig at vi nå kun tilbyr ansvarsforsikring på Fiskers biler. Årsaken er at vi er bekymret for tilgang til deler i tilfelle konkurs, sier kommunikasjonssjef Line Marcelius i Gjensidige til Motor.

Kunder som allerede har kaskoforsikring på sin Ocean vil beholde denne frem til neste fornyelse, påpeker If. 409 Fisker Ocean er registrert i Norge, ifølge tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Andre konkurs

Det er for øvrig ikke første gang et selskapet ledet av danske Henrik Fisker går konkurs. Hans første selskap Fisker Automotive gikk konkurs i 2013, etter å ha solgt drøyt 2000 eksemplarer av sportssedanen Fisker Karma på verdensbasis.

Der ble til slutt eiendelene solgt til kinesiske Wanxiang Group.

Les for øvrig også vårt intervju med Henrik Fisker fra 2020 – og rapporten fra prøvekjøring av Fisker Ocean tidligere i år:

Continue Reading