Connect with us

Fitness

Narvik fikk alpin-VM i 2029: – En jubeldag for Norge

Published

on

– Dette er en stor dag for alle som er glade i idrett. VM i alpint er et av verdens største idrettsarrangementer og følges av TV-seere over store deler av verden. Norge har over flere tiår markert seg som en av verdens beste alpinnasjoner, og endelig får vi oppleve et VM på hjemmebane, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til skiforbundets nettsted.

– En jubeldag for Norge og norsk skisport, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

– En kjempestor dag for norsk idrett, Narvik, landsdelen og hele Norge. Gratulerer! Det er vel fortjent og på tide, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i en uttalelse til NTB.

– Nå skal vi få se alpinister på toppen av Narvikfjellet stupe ned mot fjorden i spektakulære omgivelser. Det kommer til å bli en unik opplevelse både for utøvere og publikum både i Narvik og hjemme foran skjermen. Det er viktig at vi er vertskap for slike fantastiske og samlende mesterskap, for de skaper minner som binder oss sammen.

Narviks ordfører Rune Edvardsen var til stede under FIS-møtet i Reykjavik.

– Dette er en fantastisk god dag for Ski-Norge, Nord-Norge og Narvik. Mange har gjort dette mulig: Gode nordnorske krefter, nasjonale myndigheter og skiforbundet, sier han.

Delte ut to VM

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) kunngjorde sin beslutning etter et styremøte i forkant av onsdagens FIS-kongress i Reykjavik. Der fikk Narvik tilslaget etter at de for to år siden tapte for sveitsiske Crans Montana i kampen om VM i 2027.

FIS-president Johan Eliasch opplyste ved innledningen av seremonien der vertsbyer for VM i 2028 og 2029 skulle offentliggjøres at man på grunn av søknadenes kvalitet for en gangs skyld har valgt å utpeke to vertsbyer for alpin-VM på en gang.

Det betyr at også Val Gardena i Italia fikk alpin-VM tirsdag. Det mesterskapet skal arrangeres i 2031.

Eliasch oppfordret Andorra til å søke VM igjen. Han sa at alle tre søknader var av ypperlig kvalitet.

Første gang

Verdensmesterskapet i alpine grener har aldri foregått på norsk jord hvis man ser bort fra vinter-OL i 1952. Etter Oslo-lekene ble det bestemt at de også hadde status som et VM. Hafjell og Kvitfjell har vært tidligere norske søkere, uten å få gehør. Om snaut fem år blir Narvik destinasjon for verdens beste alpinister.

Styreleder Knut-Erik Dybdal i alpin-VM 2029 vet at det er en stor jobb som venter.

– Nå gleder vi oss til neste etappe, sammen med Norges Skiforbund, kommunen, næringslivet og idretten. Dette blir spennende og krevende. Å planlegge og etter hvert realisere VM-prosjektet er et stort lagarbeid som krever kompetanse av ulike typer og mye hardt arbeid, sier han.

Den tidligere toppsyklisten Thor Hushovd har vært en frontmann i lobbyvirksomheten inn mot tildelingen.

– Vi har fra vi startet dette arbeidet, vært klar over at dette ikke er en sprint, men mer som en maraton. Vi har sett at også andre gode kandidater har gått flere runder før de til slutt har nådd helt opp. For Norge handler det om å gjøre beslutningstakerne trygge på at Narvik og Nord-Norge kan levere et mesterskap av ypperste klasse, har han uttalt.

Continue Reading