Connect with us

Fitness

Halla Tómasdóttir blir Islands neste president

Published

on

Halla Tómasdóttir vant presidentvalget på Island. Det ble klart natt til søndag norsk tid. Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP / NTB

Katrín Jakobsdóttir har gratulert hovedmotstanderen Halla Tómasdóttir med seieren i det islandske presidentvalget.

Tómasdóttir hadde ved 2-tiden lokal tid natt til søndag 32,4 prosent av stemmene, mot Jakobsdóttirs 26,3 prosent.

– Det virker for meg som at alt går i retning av at Halla Tómasdóttir blir Islands neste president, og jeg ønsker henne masse lykke til, sier Jakobsdóttir til Morgunblaðið.

Island har rundt 267.000 stemmeberettige personer. Med drøyt 86.500 opptalt ligger Halla Tómasdóttir på 32,6 prosent.

Så følger Katrín Jakobsdóttir med 26,3 prosent og Halla Hrund Logadóttir med 14,2 prosent. På de neste plassene ligger Jón Gnarr (11,4 prosent) og Baldur Þórhallsson (8,1 prosent).

Katrín Jakobsdóttir måtte se seg slått av sin hovedkonkurrent. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

Jevnt på målingene

På meningsmålingene har Tómasdóttir, Jakobsdóttir og Logadottir ligget jevnt.

Jakobsdottir representerer partiet De venstregrønne og var statsminister fra 2017 og fram til april i år, da hun trakk seg for å stille som presidentkandidat. I et land der presidentkandidatene ofte stiller som partipolitisk uavhengige, har Jakobsdottir blitt kritisert for å være for politisk for rollen. Hennes håndtering av en serie vulkanutbrudd den siste tiden er imidlertid vel ansett.

Tómasdóttir er forretningskvinne og kom på annenplass i presidentvalget i 2016, mens Logadottir er ekspert på miljø og energi og er for tiden professor ved Harvard.

Gudni Johannesson stilte ikke

Island har presidenten en stort sett seremoniell rolle og skal stå som en garantist for grunnloven og det nasjonale fellesskapet.

Dagens president Gudni Johannesson har vært svært populær og ble gjenvalgt i 2020 med hele 92 prosent av stemmene. Han varslet imidlertid i sin nyttårstale at han ikke tok gjenvalg.

Continue Reading