Connect with us

Bussiness

Enighet mellom partene – streiken avverget

Published

on

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Partene i Norwegian-meklingen er enige om en ny tariffavtale, og det blir ingen flystreik. Flytrafikken ser ut til å gå som normalt.

Etter å ha blitt enige om ny tariffavtale og avverget streik lørdag morgen, sa Norwegian at det likevel kunne bli kansellerte avganger.

Pressevakt i Norwegian Eivind Hammer Myhre sier nå til NTB at dette likevel ikke ser ut til å bli et problem.

– Det ligger ikke an til å bli noen kanselleringer denne helgen.

Enighet på overtid

Etter å ha meglet langt på overtid varsler Norwegian tidlig lørdag morgen at partene har kommet til enighet i forhandlingene mellom Parat og NHO Luftfart.

– Jeg er glad for at vi har fått til en avtale, slik at vi unngår streik og kan rette blikket fremover. Først og fremst er det gledelig for alle som skal reise med oss. Nå ser vi frem mot sommeren og gleder oss til å ønske alle de reisende velkommen om bord, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian i en pressemelding.

Geir Karlsen
<-Geir Karlsen

Konsernsjef i Norwegian

Avtalen omfatter 690 piloter ansatt i Norge.

Partene hadde frist for å komme til enighet i meklingen for pilotene ved midnatt natt til lørdag. De ble enige om å fortsette meklingen på overtid, og den varte langt inn i morgentimene.

Årets oppgjør handlet om bedre balanse mellom arbeid og fritid og økt lønn.

Dersom oppgjøret hadde endt i konflikt, ville 17 Norwegian-piloter gått ut i streik allerede fra lørdag morgen.

Mange reisende kan nå puste lettet ut, men konsernsjef Karlsen opplyser om at faren for streik dessverre kan føre til noen kanselleringer, ettersom det ikke har vært mulig å få på plass besetninger til alle oppsatte flyginger.

PÅ BAKKEN: Norwegian-maskiner på Gardermoen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Pilotforbundet gikk inn i meglingen med et lønnskrav på mellom 25 og 38 prosent over to år. For flykapteiner er kravet inntil en halv million mer i året.

Leder for Norwegian Pilot Union (NPU), Alf Hansen, sier det er oppnådd enighet om et lønnsløft som vil tette noe av lønnsforskjellene, sammenlignet med kollegaer i andre europeiske land, men at det fortsatt vil være et lønnsgap for piloter med lang ansiennitet.

– Vi har fått et lønnsoppgjør fordelt på 2023 og 2024 som er på linje med hva våre kollegaer i Danmark og Spania har fått. Det er et nytt lønnsoppgjør i 2025, der vi må bygge videre på det vi nå har oppnådd, sier Hansen.

Continue Reading