Connect with us

Tech

Det siste Norwegian (og norgesferien) trenger

Published

on

Fra lønnsfrys til kraftig økning. Balanse mellom arbeid og fritid. Og valutakurs. Alt kan bidra til streik.

Publisert:

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Mange kan fortsatt få stressrykninger når de tenker tilbake på sommeren 2022. Pilotstreiken i SAS skapte kraftig turbulens for manges ferieplaner.

Flyturen til Italia og til bestemor i Tromsø, ble kansellert. Prisene hos konkurrentene skjøt i været.

Særlig Norwegian kunne gni seg i hendene.

Men i år kan det være deres tur.

I mai brøt Norwegian-pilotene, Norwegian Pilot Union (NPU), med selskapet fordi de ikke ble enige om en ny tariffavtale. Partene sitter nå i megling med frist midnatt, natt til lørdag.

Pilotforeningen krever både høyere lønn og bedre balanse mellom arbeid og fritid.

Ifølge Dagens Næringsliv er pilotenes lønnskrav 25 prosent lønnsvekst over to år til alle, og opp mot 40 prosent over to år for de mest erfarne pilotene. Det er langt over den såkalte frontfagsrammenfrontfagsrammenEn prognose for lønnsveksten som partene i arbeidslivet er enige om. Merk at rammen ikke er det samme som hva du får i lønn, men arbeidsgivers økte utgifter som følge av oppgjøret. som endte på 5,2 prosent.

Samtidig gikk pilotene med på lønnsfrys i både 2021 og 2022. Men det siste året ble det riktignok en lønnsøkning allikevel fordi situasjonen bedret seg.

Den svake kronen kan også spille inn.

For Norwegian merkes kronekursen allerede godt. Investeringer i fly, og utgifter som drivstoff, går i dollar og euro. Selskapets piloter i Danmark og Spania – og snart i Riga i Latvia – betales i egen valuta.

Store deler av inntjeningen er derimot i kroner.

Pilotene har tidligere uttalt at de også forhandler om «(…) likelønn med egne kolleger ansatt i Norwegian, noe vi tenker bør være et rimelig krav internt i et konsern».

Høsten 2012 kunne én norsk krone kjøpe deg én danske krone. I dag må du ut med rundt halvannen norsk krone for å få en danske en.

Den norske kronen har også svekket seg kraftig mot euroen.

En norsk kaptein vil med andre ord oppleve at den spanske eller danske kollegaen ved siden av «tjener bedre» sammenlignet med ham, som får lønnen i norske kroner.

Les også

… men blir det noe skattelette av dette da?

I siste instans handler oppgjøret om penger. I motsetning til streiken i staten som er dypt politisk.

Pilotene har også vært opptatt av forholdet mellom arbeid og fritid, men etter hva jeg forstår, har det vært mindre oppmerksomhet rundt det i de siste rundene.

Norwegian var i praksis et konkursbo for få år siden.

Selskapet ble reddet av at staten og skattebetalerne. I dag har de derimot 10 milliarder kroner på bok. For selskapet er det midler som blant annet skal brukes til investeringer, for pilotene et klart tegn på at det er noe å hente.

Klokken tikker.

Norwegian har allerede solgt over 300.000 flere billetter for årets sommersesong enn på samme tid i fjor. Under selskapets kvartalspresentasjon nylig, var Norwegian-sjef Geir Karlsen tydelig på forventningene.

– Vi (…) er på full fart inn mot det som forhåpentlig vil bli en ny rekord-sommersesong for Norwegian, sa han da.

Hvis det blir streik, vil den kanskje bli kort. Siden Norwegians utenlandske piloter fortsatt vil fly, vil den trolig ramme innenriksruter hardest.

Men ingen har full kontroll under en arbeidskonflikt. En streik som i verste fall drar seg inn mot feriesesongen, er det siste det hardt prøvde selskapet trenger.

Og for kundene vil stressrykningene komme tilbake for fullt.

Undertegnede var statsråd i arbeids- og sosialdepartementet under pandemien.

28. mai klokken 20.20. Lagt til setningen «Men det siste året ble det riktignok en lønnsøkning allikevel fordi situasjonen bedret seg.»

Les også

Politisk brekkstang

Continue Reading