Connect with us

Tech

Israel advarer om «alvorlige konsekvenser» for forholdet til Norge, Spania og Irland

Published

on

Benjamin Netanyahu og Israel var svært misfornøyd med Irland, Norge og Spania etter anerkjenne av Palestina. Foto: Abir Sultan / AP / NTB

Torsdag var den norske ambassadøren i møte med Israelsk UD etter flere land anerkjente Palestina som stat.

– Det vil bli ytterligere alvorlige konsekvenser for relasjonene etter beslutningen de fattet, sier en høytstående tjenesteperson i det israelske utenriksdepartement ifølge en uttalelse, via nyhetsbyrået AFP, torsdag.

De tre landenes regjeringer kunngjorde onsdag at de vil anerkjenne Palestina neste uke. I etterkant ble ambassadørene fra alle tre innkalt på teppet i Israel.

Tjenestepersonen uttalte seg etter å ha møtt diplomatiske utsendelser fra de tre landene for å gi dem en reprimande som følge av onsdagens kunngjøringer. Israelsk UD utdyper ikke hva de alvorlige konsekvensene vil kunne innebære.

– Ga uttrykk for sterk misnøye

– I møtet ga israelsk UD uttrykk for sterk misnøye med Norges beslutning om å anerkjenne Palestina som stat, skriver Ane Jørem, pressetalsperson i Utenriksdepartementet til VG.

– Vår ambassadør understreket at dette var det motsatte av å støtte Hamas, fortsetter hun.

Den norske ambassadøren viste til at anerkjennelsen var en støtte til moderate krefter i Israel og Palestina, og til palestinere som støtter to-statsløsningen, Oslo-avtalene, tar avstand fra vold og ønsker en fredelig løsning, fortsetter hun.

På forhånd hadde den Israelske utenriksministeren opplyst at de ville vise ambassadørene en video fra 7. oktober-angrepet der Hamas kidnapper kvinner.

– Vi skal vise dem hvilken skrudd avgjørelse de har tatt, sa utenriksminister Israel Katz i en uttalelse før møtet.

Avgjørelsen om anerkjennelse har fått hard kritikk av Israel, og landets ambassadører er kalt hjem fra Oslo, Madrid og Dublin. Så langt har 143 land anerkjent Palestina. Ett av dem er Sverige, som tok dette skrittet i 2014.

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og sårede, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da regjeringen kunngjorde beslutningen.

Les også: Palestinske Fathi: – Jeg er veldig stolt av dere

Continue Reading