Connect with us

Entertainment

Sjakk: Magnus Carlsen tok Firouzja i Norway Chess

Published

on

Magnus Carlsen vant et langt parti i Norway Chess lørdag og er nummer to halvveis i turneringen. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen fortsatte å presse Alireza Firouzja i et parti som gikk mot remis, og etter mer enn fire timer ved brettet innkasserte han seieren.

Dermed er han på 2.-plass i Norway Chess, ett poeng bak Hikaru Nakamura, når turneringen er halvspilt.

Firouzja ga opp etter 82 trekk i et parti som da hadde vart i fire timer og et kvarter. Da det var over, var mesterligafinalen med Carlsens favorittlag Real Madrid allerede i gang.

– Jeg vil ikke høre noe fra noen, sa han i intervjuet med TV 2 på spørsmål om han ville høre stilingen på Wembley før han dro for å se kampen.

Alt tydet på remis helt til Firouzja gjorde en feil i sluttspillet, da begge hadde dårlig tid. Det utnyttet nordmannen nådeløst.

– Den ene tingen du må unngå i hans sko er å få veldig dårlig tid. Det fikk han, og da er det sluttspillet veldig vanskelig å forsvare, sa Carlsen til TV 2.

Han gikk i skrifteboksen allerede etter 22 trekk.

Ikke i form

– Da jeg kom hit i dag, følte jeg meg ikke klar i det hele tatt. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke er i form, og jeg vet ikke hvorfor jeg spilte den linjen i åpningen. Jeg ville spille noe solid, men kunne det ikke så godt, sa han.

– En stund kjempet jeg for ikke å stå dårligere enn ham, men jeg har litt håp nå. Hvis han ikke spiller presist de neste trekkene så kan jeg få sjanser.

Utviklingen ble ikke slik Carlsen håpet, og alle piler pekte mot remis.

I det 26. trekket satt Firouzja og tenkte i over 42 minutter. Dermed tikket klokka hans ned til 19 minutter, mot Carlsens 42.

Langt ute i tenkepausen gikk Carlsen i skrifteboksen igjen.

Pinefull avgjørelse

– Jeg tror han prøver å treffe en pinefull avgjørelse. Jeg er nesten sikker på at posisjonen tilsier remis, men han har nok noen dårlige minner, for jeg vant i en lignende stilling her i 2021, sa nordmannen.

– For egen del kan jeg bare nyte utsikten til at han kanskje havner i tidstrøbbel.

Da Firouzja omsider gjorde sitt trekk, valgte han ikke tårnbyttet datamaskinene ville se, og skapte en vanskeligere situasjon enn nødvendig.

Spillerne gikk inn i tårnsluttspill med Firouzja en bonde under. Carlsen fortsatte å presse, og til slutt bukket motstanderen under.

Alle tre partier lørdag fikk en vinner i langsjakken.

Continue Reading