Connect with us

Shopping

Butikkjeden The Body Shop er konkurs i Norge

Published

on

Det er slutt for The Body Shop i Norge etter at kjeden begjærer seg selv konkurs.

– Våre 300 ansatte må forlate jobbene sine, mye også takket være denne skatten. Nå står kanskje utenlandske aktører som ikke har denne skattebelastningen klare til å ta over, sier gründer og eier Tim Christensen til Handelswatch, som omtalte konkursen først.

Det er formuesskatten han refererer til. Eieren sier den har tappet bedriften for «enorme beløp» de siste 15 årene.

– Vi tvinges til å ta utbytte som skattlegges for å kunne betale formuesskatt. Debatten rundt formuesskatt er alltid rettet mot store og tunge aktører, og belyser sjelden utfordringene som følger for mellomstore bedrifter, fortsetter han.

Christensen sier at styret innser at «vi ikke klarer å betjene all den forfalte gjelden og det ikke er utsikter til at vi får ytterligere likviditet til å dekke det og derfor må selskapet gå konkurs».

Skatteetaten begjærte tidligere denne uken den norske Body Shop-kjeden konkurs.

Overlevelsessalg

Kjeden globalt er eid av det britiske Private Equity-fondet Aurelius.

For kort tid siden skrev MinMote at Body Shop-kjeden drev med «overlevelsessalg». Selskapet har tatt drastiske grep i en krevende situasjon, og er midt i en, ifølge PR- og markedsansvarlig Andrea Lindberg.

– Etter 35 år på det norske markedet, står kjeden nå overfor økonomiske utfordringer som krever akutte tiltak, skrev selskapet.

Den vanskelige situasjonen oppsto som følge av sviktende salg, og at rekonstruksjon hos hovedleverandøren i London hadde satt kjeden i en sårbar posisjon globalt.

– Vi håper dog at The Body Shop Norge gjenoppstår i en eller annen form da det er viktig at våre verdier bevares i skjønnhetsindustrien. Responsen fra overlevelsessalget er også et tydelig tegn på at The Body Shop har en rettmessig plass skjønnhetslandskapet, sier Tim Christensen.

Konkurs i flere land

Det er mer enn et år siden det ble kjent at hudpleie- og makeupkjeden slet økonomisk i Norge. Da hadde eierne begjært rekonstruksjonsforhandlinger med kreditorene.

Årsresultatet i 2022 landet på minus 32,2 millioner kroner, viser det sist tilgjengelige årsregnskapet fra Brønnøysundregistrene. Driftsresultatet i samme periode var på minus 38,9 millioner kroner.

Styret skrev da at det hadde vært en utfordrende situasjon for butikkjeden i forbindelse med pandemi og høy inflasjon, men at de trodde detaljhandel innen kosmetikk og velvære ville ta seg opp i 2024.

Ifølge egne nettsider har The Body Shop 31 butikker i Norge.

I februar ble kjeden slått konkurs i Danmark, etter å ha lidd samme skjebne i Storbritannia.

Continue Reading