Connect with us

Fitness

Varsler grep i kraftnettet: – Det går for sent

Published

on

Varsler grep i kraftnettet: – Det går for sent

To nye tiltak fra NVE-myndigheten RME skal få opp tempoet på nettutbyggingen i Norge.

Publisert: Publisert:

Tirsdag sendes to forslag på høring fra Reguleringsmyndigheten for Energi (RME) i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

RME peker på behovet for å få fart på nettutbyggingen, og forsyne de mange aktørene som nå står i kø for å få kraft til ny industri og grønn omstilling.

– Det går for sent, sier NVE-sjef Kjetil Lund til E24.

Tiltakene vil bidra til noe høyere regninger for norske nettkunder, inkludert bedrifter og husholdninger. En vanlig husholdning kan vente seg en økning på om lag 50–100 kroner i året, ifølge NVE-sjefen.

Les også

Frykter tidlig stenging av Equinor-felt: Står i kø for kraft

Skal konkurrere om penger

Dette er tiltakene som nå skal ut på høring:

  • nettselskaper som leverer økt kapasitet og kobler på flere kunder i det lokale nettet (distribusjonsnettet) skal få en økonomisk fordel av dette
  • nettselskapene som driver de største linjene i nettet skal få dekket kostnader til tidlige nettutredninger

– Konkret så etablerer vi nå en pott på 50–100 millioner kroner som nettselskapene kan konkurrere om. Jo flere kunder du kobler til, jo mer av potten får du. Det å koble til næringskunder vil telle mest i denne konkurransen, forklarer Lund.

Forslaget om å dekke selskapenes planleggingskostnader kom opprinnelig fra strømnettutvalget som ble ledet av Enova-sjef Nils Kristian Nakstad, opplyser Lund.

– Vi tror at ikke alle nettselskapene bruker nok tid på å løfte blikket og planlegge godt for fremtidige nettutbygginger. Det kan skyldes at de frykter å komme dårlig ut på effektivitetskravene fra myndighetene. Derfor ønsker vi at selskapene skal få dekket hele kostnaden for slik planlegging, sier NVE-sjefen.

Selskapene skal få penger til å lage prognoser over effektbehovet fremover, til områdestudier og til konseptvalgutredninger.

Direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også

Frykter lobbykamp om kraftsluk

– Ønsker fortgang

Selv om RME foreslår begrenset med penger til disse tiltakene, tror NVE-sjefen at de vil ha effekt. Han ønsker også høringsinstansene syn på hvor stor potten bør være.

– På ett nivå er dette små summer. Det er en liten del av den samlede kostnadsrammen i bransjen, sier Lund.

– Men også dette skal betales av nettkundene, og det gjør denne balansen vanskelig. Vi ønsker fortgang, men ikke at nettleien skal øke unødig mye, sier han.

Kraftlinjer tar gjerne mellom syv og 14 år å bygge. Lund peker på at noen kraftlinjer er kontroversielle og fører til mye motstand og klageprosesser. Noen ganger kan det være den fysiske byggingen av nett som tar tid.

– Men i noen tilfeller skyldes det også at nettselskapene ikke er raske nok i sine oppgaver. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier han.

Mange venter i kø på å få strøm, som flere Equinor-felt i Nordsjøen. Nettselskapene opplever at mange aktører ber om tilknytning til nettet.

Les også

Åpner for økt strømbruk i Nordland: – Kan gi høyere strømpriser

Vil merkes på nettleien

Det er nettkundene som betaler for utbyggingen av kraftnettet. Tiltakene som RME nå foreslår vil medføre at nettkunder må betale noe mer i nettleie.

– Det vil kunne koste mellom 50 og 100 kroner for en gjennomsnittlig husholdning per år, alt i alt, sier Lund.

– Men det er geografiske forskjeller, og noen kunder må betale mer. Er det akseptabelt?

– Slik vil det være med det systemet vi har i Norge, men virkningen vil være begrenset selv med de geografiske forskjellene. Det er viktig å legge til rette for ny grønn virksomhet, men vi vil gjerne høre hva folk har å si om dette, sier han.

Høringsfristen for forslagene er 13. september.

Les også

Regjeringen vil la nettselskapene prioritere hvilke prosjekter som får strøm

Venter høyere nettleie

– Mange har allerede høy nettleie, men du mener likevel det er nødvendig?

– Nettleien er høy for mange, og den vil kunne øke i årene fremover. Det gjør denne avveiingen vanskelig. Vi ønsker på den ene siden å stimulere til å legge til rette for nytt forbruk og omstilling, men så har det en kostnad for nettkundene. Den balansen må vi finne, sier Lund.

– Er du bekymret for at nettleien kan bli for høy totalt sett, og skade tilliten til systemet?

– En av de viktigste oppgavene til reguleringsmyndigheten er å jobbe for at kraftsystemet bygges ut og drives så effektivt som mulig, nettopp for at ikke nettleien for folk skal bli for høy. De regelendringene vi foreslår handler ofte om det, sier Lund.

Men det er en bekymring at nettleien kan bli for høy. Vi må regne med høyere nettleie i årene fremover, for det gjøres store investeringer, og prisen betales av næringslivet og husholdningene i Norge, sier han.

Les også

Strømnettutvalget åpner for å slippe modne prosjekter foran i køen

Les også

Tror flere enn Bærum vil ha strømkabel: – Et kjempedårlig signal

Continue Reading