Connect with us

Entertainment

19 norske ryttere til start: Slik blir årets Tour of Norway

Published

on

Dette er etappene i Tour of Norway 2024

Med unntak av 2019-utgaven har Tour of Norway historisk sett vært et ritt som har blitt av gode bakkeryttere med litt punch. I 2022 var det en heftig fjellavslutning på Gaustatoppen, hvor Remco Evenepoel vant (og knuste Strava-KOM-en), mens fjorårets utgave på mange måter ble avgjort på prologen opp Fløyen, hvor Ben Tulett vant og holdt sammenlagtledelsen hele veien.

I øyeblikket er det glitrende vær over store deler av landet, så regn og gufne forhold trenger ikke årets startfelt å bekymre seg over.

1. etappe, 23. mai: Voss – Voss Resort, 142 kilometer

Den første etappen er relativt kort, men på de kilometrene rytterne skal igjennom, er det rundt 2400 høydemeter som skal forseres, i hovedsak fordelt på to lengre klatringer, pluss den avsluttende bakken.

Etter en runde rundt Vangsvatnet, tar rytterne seg fra Voss og ned til Hardangerfjorden og inn til Ulvik, hvor de klatrer tilbake mot Voss over Espedalen (8,7 kilometer à 3,6 prosent) og Skjervet (3,4 kilometer à 5,4 prosent) – sistnevnte velkjent for alle som har syklet Bergen-Voss.

Tilbake på Voss sykler de en sløyfe via Bømoen og Reppen, før de setter kurs mot avslutningen opp til Bavallen. Den avsluttende bakken er fire kilometer med 5,6 prosent i snitt, men går i trappetrinn og har noen ordentlig bratte partier, på det verste 16 prosent.

Her fikk vi en forrykende duell mellom Tobias Halland Johannessen og Remco Evenepoel i 2022, hvor Evenepoel stakk av med seieren.

2. etappe, 24. mai: Odda – Gullingen, 205 kilometer

Rittets lengste etappe, med en ordentlig nesestyver i avslutningen, og årets fjord-etappe. Fra starten i Odda ved Hardangerfjorden sykler feltet over til Åkrafjorden, videre til Vindafjorden og til Suldal via både Jelsafjorden og Sandsfjorden.

Underveis er det rullende terreng, men Hogganvikbakken (3,5 kilometer à 5,4 prosent) er eneste kategoriserte stigning. I den avsluttende klatringen kommer trolig sammendraget til å bli avgjort.

Klatringen opp til Gullingen er jevnt hard og over 5,8 kilometer stiger det med hele 8,7 prosent i snitt. En klatring som passer de rene klatrerne veldig bra, og hvor det vil bli store avstander.

3. etappe, 25. mai: Sola – Egersund, 173 kilometer

En etappe som har Fredrik Dversnes skrevet over seg? Etappen avsluttes altså i hjembyen til den regjerende norgesmesteren, som nok ønsker å vise seg frem. Men han kan få det tøft med å snyte spurterne her, fordi dette er nok en etappe de er sugne på å ta.

Bakken underveis er neppe nok til å hekte noen av feltets raske menn, det Dversnes og andre eventuelt må håpe på er vind. Store deler av etappen går helt ute med jærkysten og blåser det litt inn fra nordsjøen her, kan det bli en meget spennende etappe.

4. etappe, 26. mai: Stavanger – Stavanger, 125 kilometer

«Grisabakken» er nok de fleste norske sykkelfans kjent med nå. Både i Tour des Fjords, Hammer Series og Tour of Norway har bakken figurert en rekke ganger, og gjerne vært høydepunktet på den avsluttende etappen i rittet.

I år er intet unntak, og nytt av året er at etappen i enda større grad er sentrert rundt den eksplosive bakken, som rytterne skal opp seks ganger i årets utgave. med så mange forseringer, samt noen smale veier og kun 125 kilometer lang etappe, kan det bli en ordentlig fartsfylt, på det som er en veldig publikumsvennlig løype.

Etappen kommer nok til å endre dynamikk titt og ofte, og Alexander Kristoff skal jobbe hardt for å gjenskape fjorårets seier når angrepene kommer den siste timen.

19 norske ryttere til start

Det begynner å bli en stund siden den forrige norske sammenlagtseieren i Tour of Norway. Den kom i 2019 og var Alexander Kristoff som sto for, i det som var den første utgaven etter fusjonen mellom Tour des Fjords og Tour of Norway.

Kristoff, som har ti etappeseire i rittet (pluss ti i Tour des Fjords), er tilbake på start i år igjen, etter å ha vunnet den avsluttende etappen i Stavanger i fjor.

36-åringen leder et Uno-X Mobility hvor Tobias Halland Johannessen mangler som følge av en liten skade i kneet, mens Magnus Cort er tilbake fra skade.

I FORM: Idar Andersen viste bra takter i Tour du Finistère. Foto: Cassandra Donne
I FORM: Idar Andersen viste bra takter i Tour du Finistère. Foto: Cassandra Donne

Idar Andersen viste form ved å vinne både Sundvolden GP og Ringerike GP, og var nær en stor skalp i Tour du Finistère.

Sammen med Ådne Holter (nummer syv i fjorårets utgave) er han trolig det norske profflagets håp i sammendraget, mens laget kompletteres av to sterke allroundere i Fredrik Dversnes og Anders Skaarseth, som skal gjøre grovjobben i terrenget.

Carl Fredrik Hagen er Q36.5 sin mann for sammendraget. 32-åringen har en niendeplass fra et B-preget Tyrkia rundt som sitt beste resultat i år. Bør fint kunne kjempe om en topp-ti også i Tour of Norway, men mangler nok litt for å hamle opp med de aller beste.

André Drege på Team Coop-Repsol har en supersesong så langt med syv seire, og 25-åringen er blant de mestvinnende rytterne i verden.

Det har sørget for at han er på radaren til flere profflag. I Tour of Norway er han nok interessert i å vise seg bra frem mot WorldTour-motstand.

LES OGSÅ

ÅRETS STJERNESKUDD: André Drege har åpnet 2024-sesongen på strålende vis. Det har fått flere profflag til å banke hardt på døra til agent Joona Laukka. Foto: Tore André Aase Vabø/Team Coop Repsol
NY STRATEGI: Med Thor Hushovd ombord har Uno-X valgt å spisse talentutviklingen inn mot juniorklassen, snarere enn U23-klassen. Det er ikke gode nyheter for alle. Foto: Szymon Gruchalski/Uno-X Mobility
I FORM: Per Strand Hagenes har kjørt en rekke storritt i vår, blant annet Amstel Gold Race. Foto: Cor Vos
I FORM: Per Strand Hagenes har kjørt en rekke storritt i vår, blant annet Amstel Gold Race. Foto: Cor Vos

Per Strand Hagenes (Visma-Lease a Bike) får sin debut i det norske etapperittet, og bør kunne få frie tøyler til å kjempe om etappeseier både på tredje og fjerde etappe på hjemmebane. Han viste også i helga som gikk at formen er bra, da han ble nummer fem i Antwerp Port Epic, vunnet av Alexander Kristoff.

Et spennende norsk landslag er også til start, med flere lovende talenter, og Kristoffer Skjerping, som gjør sitt første ritt på dette nivået (2.Pro) etter han la opp i 2019. Sotraværingen har imidlertid holdt hjulene godt i gang i Team Kjekkas og talent går aldri ut på dato. Senest i fjor tok han tredjeplass i Gylne Gutuer, og i år har han vunnet en etappe i Arden Challenge og éndagsrittet Kinnekulleloppet-Götene (begge amatørritt).

 • Alexander Kristoff (Uno-X Mobility)

 • Idar Andersen (Uno-X Mobility)

 • Fredrik Dversnes (Uno-X Mobility)

 • Anders Skaarseth (Uno-X Mobility)

 • Ådne Holter (Uno-X Mobility)

 • Carl Fredrik Hagen (Q36.5 Pro Cycling)

 • Per Strand Hagenes (Visma-Lease a Bike)

 • André Drege (Team Coop-Repsol)

 • Storm Ingebrigtsen (Team Coop-Repsol)

 • Kalle Kvam (Team Coop-Repsol)

 • Johan Ravnøy (Team Coop-Repsol)

 • Halvor Utengen Sandstad (Team Coop-Repsol)

 • Anton Stensby (Team Coop-Repsol)

 • Eirik Vang Aas (landslag)

 • Trym Brennsæter (landslag)

 • Henrik Teslo Fjellheim (landslag)

 • Simen Evertsen-Hegreberg (landslag)

 • Jesper Stiansen (landslag)

 • Kristoffer Skjerping (landslag)

Her funner du fullstendig startliste for rittet (ekstern lenke).

Favorittene

Hadde det ikke vært for at Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) sykler Tour of Norway som sitt første ritt etter den stygge velten i Dwars door Vlaanderen, hvor han brøt kragebeinet og flere ribbein, hadde han vært storfavoritt.

Nå er han imidlertid et mer usikkert kort. Belgieren har antagelig fått trent godt den siste tiden, men mangler kanskje litt på toppformen som gjør at enkelte er hakket hvassere enn han i øyeblikket.

Deriblant Thibau Nys (Lidl-Trek). I fjor vant han den bratte avslutningen til Ullandhaugtårnet og i 2024 har han virkelig slått igjennom. I løpet av den siste måneden har han vunnet en klatreetappe i både Romandie rundt og Ungarn rundt, samt sammendraget i sistnevnte.

Den 5,5 kilometer lange bakkeavslutningen til Gullingen (8,7 prosent i snitt) bør han kunne håndtere bra, og 21-åringen, som er sønnen til cyclocrosslegende Sven Nys, må leve med et lite favorittstempel før starten på rittet.

Den største favoritten på etappen til Gullingen kan fort være Wout van Aerts lagkamerat, Koen Bouwman (Visma-Lease a Bike). Bouwman er fort den beste, rene klatreren i rittet og har vunnet klatreetapper i Critérium du Dauphiné og to i Giro d’Italia (samt klatretrøyen i 2022).

Bouwman skull egentlig ha syklet Giroen også i år, men etter å ha blitt syk under Romandie rundt, ble han tatt ut av laget.

FAVORITT? Koen Bouwman vant en etappe og sammendraget i Coppi e Bartali i vår. Foto: Cor Vos
FAVORITT? Koen Bouwman vant en etappe og sammendraget i Coppi e Bartali i vår. Foto: Cor Vos

En annen solid klatrer er Óscar Rodriguez (Ineos Grenadiers). Spanjolen var topp-ti i Ungarn rundt. I et ellers litt b-preget felt av klatrere, er det muligheter for ham.

Lagkamerat Ethay Hayter stakk av med sammenlagtseieren i den utsatte utgaven i 2021. Briten tok to etappeseiere underveis, men siden han vant en etappe i fjorårets Romandiet rundt, har han vært veldig ustabil.

Alpecin-Deceuninck har en potensiell fin duo i Luca Vergallito og regjerende u23-verdensmester Axel Laurance. Vergallito bør kunne klatre greit i dette selskapet, mens Laurance er en eksplosiv bakkerytter, som også kan komme til sin rett i de kortere stigningene og avslutningene i rittet.

Rein Taaramäe er blitt 37 år, men estlenderen er seig og kan gjøre et godt ritt for Intermarché-Wanty. I form er også Lorenza Rota en grei bakkerytter.

En fin ting med Tour of Norway er at yngre ryttere gjerne får sjansen til å prøve seg på både etapper og sammendrag. Som vanlig er det en god håndfull ryttere som faller innenfor den kategorien.

Vi kan nevne Mathias Vacek (Lidl-Trek), Marco Brenner (Tudor Pro Cycling), Alexander Hajek og Frederik Wandahl (Bora-hansgrohe) og Walter Calzoni (Q36.5 Pro Cycling).

Tour of Norway på TV

Rittet sendes på TV 2 hovedkanalen, i tillegg til Discovery+/Max. Sendetider finner du i vår oversikt over sykkelritt på TV.

Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:

Hva synes du om denne saken?

Continue Reading