Connect with us

Entertainment

«Da vi var yngre» av Oliver Lovrenski blir TV-serie: – Vi jakter på unge, freshe skuespillere

Published

on

«Da vi var yngre» av Oliver Lovrenski blir TV-serie: – Vi jakter på unge, freshe skuespillere

I tillegg skriver han på det som kanskje blir en oppfølgerroman til boken som tok hele Norge med storm i fjor høst.

Lovrenski ble tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen for romanen «Da vi var yngre» som fikk terningkast 6 i VG og flere andre medier.

Nå er han invitert med på kongelig togtur – og kronprinsesse Mette-Marit ble tidlig fan av den norske forfatterkometen.

– Vi møttes allerede på mitt første offentlige arrangement i forbindelse med «Da vi var yngre» – og vi fikk en kort, men hyggelig prat, forteller Lovrenski til VG.

– Det er veldig kult å bli invitert med på Litteraturtoget, jeg synes vi har en kongefamilie som gjør en unik jobb – og det er fint at kronprinsessen brenner for litteraturen, sier Lovrenski.

Foto: Mattis Sandblad / VG

Han hoppet på toget i Elverum – og ble med til Alvdal der det onsdag er en forfattersamtale med Monica Goksøyr, danske Signe Holm og Alexander Kielland Krag.

Kronprinsesse Mette-Marit ønsker at folk skal få høre disse nye stemmene:

– De skriver alle rått og ufiltrert med trøkk om personer med feil og mangler, som sliter med livet, kjærligheten og de personlige relasjonene – og de skriver fra et mer mangfoldig Norge, fortalte Mette-Marit til VG om de unge forfatterne på årets Litteraturtog.

Sjekk hva Mette-Marit sier om favorittforfatterne: –⁠ Jeg slukte bøkene hennes!

Paradox bekrefter TV-serie

Det har skjedd mye i livet til Lovrenski siden debutromanen kom i september i fjor. Ikke bare ble debutromanen den femte mest solgte boken i Norge i hele 2023, romanen er også solgt til 15 land.

Og nå har Paradox Film sikret seg rettighetene til en TV-serie basert på boken.

– Det ble en kamp for å få rettighetene, men Oliver og jeg hadde samme ønske. Så da ble jeg den heldige, forteller produsent Rebecca Mathisen i Paradox Film til VG.

Hun ble helt satt ut da hun leste «Da vi var yngre».

– Og etter at jeg møtte Oliver og leste boken en gang til, var jeg overbevist om at dette må filmes. For det er sjeldent man leser noe som så originalt fortalt om noe som er så universelt og relevant som «Da vi var yngre», sier Mathisen.

De har ikke landet kanal eller strømmetjeneste ennå.

– Men jeg kan si at det er en ekstrem interesse for dette hos kanaler og streamere. Vi må bare finne de som har samme ønske som oss.

Det er Lovrenski selv som skriver manus.

Foto: Fredrik Solstad / VG

– Jeg har allerede skrevet et førsteutkast. Jeg kjenner materialet så godt, og så langt har det gått veldig fint å jobbe med manus fremfor bok. Jeg tenker ofte i bilder uansett, sier Lovrenski.

Han forteller at de jakter på ukjente, unge skuespillertalenter til serien.

– Jeg gleder meg til å få dette mer på plass, jeg skal være med på casting – og planen er å dra rundt på videregående skoler. Vi leter etter ukjente, freshe ungdommer, noen som ikke har spilt roller de forbindes med. Samtidig er det kult å gi muligheten til noen nye, spennende navn, sier Lovrenski.

Siden debutromanen kom ut har Lovrenski reist mye rundt og møtt lesere over hele landet.

– Det er veldig givende, jeg har møtt lesere som er mange år yngre enn meg og damer på 80 og 90 år. Jeg møter også mange folk som har gått gjennom litt av hvert, og det er mange som sliter med å finne veien sin.

– Og du har noen gode råd?

– Jeg sier ofte at for meg var det nyttig å slutte å søke etter nytelsen, tilfredsstillelsen – og lykken på kort sikt. Men heller prøve å skape noe meningsfullt og rett og slett ta ansvar for eget liv. Da finner man gjerne gleden på veien.

– Oppslukt av fremtiden

Oliver Lovrenski debuterte med romanen «Da vi var yngre» som 19-åring høsten 2023. Foto: Julie Holmberg / VG

Lovrenski har vært åpen om at han har levd et liv som ligner hovedpersonen i «Da vi var yngre» – og det handler om en ungdomstid med rus og kriminalitet i Oslo.

Selv vokste han opp på vestkanten i Oslo, og som liten var han lesehest, skoleflink og drømte om å bli advokat. Hvor gikk det galt?

I det første intervjuet han gjorde svarte han at det var «tusen små steg»:

Les også: Forfatter-kometen Oliver Lovrenski: –⁠ Jeg trodde ikke at jeg skulle bli 17 år

Nå sier han:

– Livet har blitt mer alvorlig på et vis. Mer seriøst, mer meningsfullt. Jeg fortsetter å få bekreftelser på at jeg er på riktig vei og blir bedre på det jeg gjør.

– Er det sånn at fortiden din innimellom innhenter deg?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er veldig oppslukt av fremtiden, sier Lovrenski til VG.

For de mange som har lurt på om det kommer en oppfølger om Ivor og kompisene, svarer han først «Ja». Med et lite forbehold:

– Jeg skriver på en ny bok, men vi får se om det blir en direkte oppfølger.

– Du sa til meg en gang at arbeidstittelen er «Og så ble vi eldre»?

– Hehe, vi får se. Altså, jeg blir eldre, tydeligvis. Det er ikke så mye mer å si ennå, men vi får satse på at den blir bra!

Continue Reading