Connect with us

Gambling

Dyster pallplass på kokaintoppen

Published

on

Dyster pallplass på kokaintoppen

Norge er nå på tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk blant unge, ifølge den siste rapporten fra EUs narkotikabyrå EMCDDA.

BEKYMRET: «Det er en dyp bekymring over at unge mennesker fortsatt tror at narkotika er uten alvorlige konsekvenser», skriver Mayhan Rostamkhel. Foto: Privat

MAYHAN ROSTAMKHEL, medlem av Oslo Unge Høyre og Politisk Utvalg i DKSF – Høyres Studenter i Oslo

Med 4,2 prosent av nordmenn mellom 15 og 34 år som har brukt kokain det siste året, befinner vi oss på linje med Danmark og rett bak Irland og Nederland.

Det at hele 17 prosent av guttene i 3. klasse på videregående skole i Oslo har benyttet seg av kokain det siste året bør være en klar varsel.

Det er en dyp bekymring over at unge mennesker fortsatt tror at narkotika er uten alvorlige konsekvenser.

Norge skal ikke befinne seg på noen narkotopp.

Flere partier støtter behovet for strengere tiltak og bedre verktøy for politiet for å bekjempe narkotikabruk blant unge.

Høyre har kritisert regjeringens ruspolitikk for å være lite effektiv, og mener at dagens tiltak ikke er tilstrekkelige for å håndtere den økende kokainbruken.

ØNSKER FLERE TILTAK: «Regjeringen må trappe opp innsatsen for å begrense hvor tilgjengelig rusmidler er», skriver Mayhan Rostamkhel. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG

Foreldre og skoler spiller også en avgjørende rolle i forebyggingen av kokainbruk blant ungdom.

Åpen dialog om rusmidler og konsekvenser av rusbruk er helt essensielt her. Skolene må også øke sitt forebyggende arbeid, og snakke med elevene om deres forhold til rusmidler.

Vi må ikke glemme at psykisk helse og rusbruk henger tett sammen.

Regjeringen må trappe opp innsatsen for å begrense hvor tilgjengelig rusmidler er. Dette innebærer strengere tiltak mot smugling og distribusjon.

Men de må også øke investeringene i helsetjenester og andre tilbud som kan hjelpe de som allerede sliter med avhengighet.

Vi trenger en klar og tydelig ruspolitikk som både setter grenser og gir støtte til de som trenger det aller mest.

Rusreformen, som foreslo å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika for å fokusere på oppfølging og behandling framfor straff, er et steg i riktig retning.

Kokainbruken blant unge er en kompleks utfordring som krever at man ser på hele bildet. Det handler om å sørge for at kommende generasjoner kan vokse opp i et trygt og sunt miljø.

For mange piler peker i gal retning, og vi må gjøre det vi kan for å snu denne tendensen nå.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Continue Reading